Frågor och SVAR
Här hittar ni vanliga frågor och svar inför ansökan om leaderstöd och när ni driver ett leaderprojekt. Hittar ni inte svaret på er fråga? Skicka iväg ett mejl till info@mittlandplus.se
Ansöka
Vad kan man söka stöd för?
Vi ger stöd till utvecklingsidéer som uppfyller leadermetoden och stämmer med vår lokala strategi. Ni kan söka stöd till projekt som är till nytta för många människor eller är förutsättningsskapande för positiv utveckling för landsbygdens attraktivitet. Det kan vara till projekt som ger förutsättningar för företagsutveckling, boendemiljö, kunskap eller service. Det kan exempelvis vara kostnader i projekt såsom investeringar, eget arbete, köp av tjänster och lön till personal (inklusive lönekostnadspåslag och indirekta kostnader).
Vad kan man inte söka stöd för?
Det är viktigt att ett leaderprojekt skapar utveckling, det går med andra ord inte att få leaderstöd för löpande drift eller underhåll eller redan befintlig verksamhet. Exempelvis löpande driftkostnader, kostnader för tillstånd, avgifter eller kostnader i samband med avbetalningsköp, kostnader för leasing, ersättningsinvesteringar, eget material eller egna maskiner.
Hur mycket kan man söka?
Vi brukar inte prata om en direkt summa, utan vi utgår från de lokala behoven och nyttan av vad ni vill göra. Har man ett mindre projekt som man vill söka pengar för, går det att söka så kallat mikrostöd, eller mindre utvecklingscheckar. Ta kontakt med oss om du har frågor kring vad det går att söka mikrostöd för.
Vår styrelse kommer dock alltid att pröva det sökta beloppet i förhållande till hur det bidrar till våra uppsatta mål och indikatorer. Däremot så kontrollerar vi alltid i alla projekt om stödet anses vara så kallat statsstöd. Med det menar man när det offentliga stödjer en ekonomisk verksamhet med offentliga medel och det resulterar i att mottagaren får en fördel gentemot andra aktörer på marknaden. Anses det vara statsstöd så begränsas det till att mottagaren inte får mer än vad reglerna tillåter.
Hur lång är ansökningstiden?
Det beror på, ibland kanske ni har en färdig projektidé, som vi kan hjälpa till att cocha, eller så har ni bara ett förslag på projekt som ni vill diskutera för att veta om det kan bli ett leaderprojekt. Kontakta oss innan ni lägger in en ansökan i Jordbruksverkets system. När ni fått klartecken från oss och ni lagt in ansökan, så kommer ärendet gå upp till vår styrelse för beslut, som beviljar, avslår eller återremitterar ansökan. Efter detta skickas ansökan vidare till Jordbruksverket för ett formellt beslut. Tiden mellan vår styrelses beslut och Jordbruksverkets formella beslut kan variera mellan 3–5 månader. Kostnader får tas från och med att ansökan är inskickad i Jordbruksverkets system, men sker på egen risk innan det formella myndighetsbeslutet är taget.
Hur blir man medlem i Leader Mittland Plus?
Genom att bli medlem i vår förening så stödjer ni landsbygdsutveckling genom leadermetoden. För att kunna söka projektstöd hos oss, behöver man vara medlem i vår ideella förening, innan vi kan skicka ärendet vidare till Jordbruksverket.
Företag, föreningar, och organisationer eller offentliga verksamheter som är aktiva i vårt område kan bli medlemmar, däremot gäller ej medlemskapet för privatpersoner. Det kostar 100 kronor per kalenderår och kan antingen betalas in via bankgiro 789-9205, skriv i meddelandet namn och organisation i meddelanderutan, eller så kan vi skicka en faktura. Mejla till info@mittlandplus.se om ni önskar att få en faktura.
Alla medlemmar får delta i vårt årsmöte och får möjlighet att välja fram vår LAG-styrelse (LAG= lokal aktionsgrupp) som beslutar kring inkomna projektärenden.
Driva projekt
Vilka administrativa tips är bra att veta inför ett leaderprojekt?
När ni fått ert formella besked från Jordbruksverket så får ni också ett startbesked. Läs genom det! Där står alla detaljer kring ert beslut såsom villkor, föreskrifter och vad som gäller för just er projekt.
Tänk på att särredovisa projektets utgifter och intäkter separat, dvs blanda inte ihop er vanliga bokföring med projektets utgifter. Det finns också särskilda krav när ni kommunicerar om projektet, tex kravet att använda EU:s loggor rätt. Ni behöver också tänka på att ni ska följa syfte och mål i projektet och kontakta oss om det uppstår ett problem, eller ni inte kan fullfölja något. Det finns också särskilda regler kring hur ni ska följa lagen om offentlig upphandling och att investeringar som gjorts i projektet ska finnas på plats i fem år, efter projekts avslut.
Vad är betalningsbevis?
Ett underlag som visar att ni betalat ut pengarna från projektägarens konto och till vem pengarna har gått till. Finns oftast att ladda ner i er organisations internetbank.
Kan man få ett förskott?
Det finns möjlighet att ansöka om förskott av stödet, så snart ni fått det formella beslutet från Jordbruksverket. Det gäller alla förutom kommuner och myndigheter. Ni kan ansöka om 50 procent av Jordbruksverkets stöd, men som mest 250 000 kronor. Ansökan om stöd görs under Mina sidor på Jordbruksverkets webbplats.
Vad gör vi om projektet drar ut på tiden eller vi måste ändra något?
Om ni inte hinner avsluta ett projekt innan ert slutdatum, är det viktigt att ni meddelar oss på kansliet. Vi kan då göra en ändring om ändrat slutdatum och flytta fram projektets sluttid. Kontakta oss, så berättar vi mer.
Är det så att ni måste ändra aktiviteter, budget eller att något annat förändras? Kontakta oss först. Om ni redovisar utgifter eller genomför aktiviteter som inte framgår av ert beslut om stöd kan det leda till avdrag, därför måste ni i så fall få dessa ändringar godkända innan utgifterna kan vara stödberättigande.
Det går oftast exempelvis att flytta medel mellan kostnadsslag, så länge det leder till de mål ni beskrivit och att genomföra aktiviteter som inte finns med i budget är oftast okej, men säkerställ det med oss först. Aktiviteter som ni vill genomföra men inte finns med i ert beslut kräver oftast en ändringsansökan i Jordbruksverkets system.
.
Finns det krav när vi kommunicerar om vårt projekt?
När ni informerar om ert projekt är det viktigt att det framgår att pengarna kommer från EU. Det gör ni genom att använda rätt EU-logga i ert material och den ska alltid vara synlig och ha en framträdande plats. Om ni inte har med de här loggorna på exempelvis webbsidor, informationsmaterial, inbjudningar eller i sociala medier, kan de i vissa fall leda till avdrag. Just för sociala medier gäller det särskilda krav kring användningen. I ditt beslut står det vad som gäller för just ert projekt, men vid minsta tveksamhet kontakta oss på kansliet så hjälper vi er. Du hittar informationen på Jordbruksverkets webbplats (Pengar från EU – använd EU‑logotyp – Jordbruksverket.se)
Hur fungerar det med ideell tid i ett leaderprojekt?
I ett leaderprojekt värdesätts ideell tid och syftar till att visa att människor väljer att investera sin fritid för att göra sitt lokalsamhälle bättre. Den ideella tiden som läggs i projekten visar på underifrånperspektiv och lokal förankring och på så vi en del av leadermetoden, Det är alltså inte pengar som betalas ut, men ni visar ändå i ansökan värdet av arbetet ni lagt ner i projektet.
Exempelvis värderas all ideell tid för en vuxen person till 340 kronor per nerlagd timme i projektet och ni kommer att få redovisa denna tid både i ansökan och i er slutredovisning.
När ni rapporterar er tid visa hur ni kommit fram till värdet. Har ni exempelvis lagt ner arbete på planering, byggnationer eller evenemang helt ideellt ska ni redovisa det. Ideell tid ska inte redovisas i den budget ni lämnar in.
Vad är kontroll på plats?
De flesta investeringsprojekt kommer någon gång under projekttiden att få en ”kontroll på plats”. Det innebär att en kontrollant från Jordbruksverket kommer personligen till projektets plats för att bland annat se investeringen, kontrollera att stödet går till det man ansökt om och att man följer informationsskyldigheten kring EUs struktur- och investeringsfonder.
Kontroll på plats kan ske vid ansökan om utbetalning eller när ett projekt lämnat in sin ansökan om slututbetalning. Kontroller av investeringar kan också göras upp till 5 år efter att investeringen slutförts.
Följer man sitt beslut och har alla skyltar på plats är kontrollen inget att vara orolig för.