Så går det till

 

Det är enkelt att ansöka om leaderstöd! Vi finns med som stöd under hela processen, från start till avslut. Kontakta oss på kansliet så hjälper vi dig vidare med era utvecklingsidéer. 

En bild med dator och telefon

Från idé till verklighet

Steg 1

Komma igång

 Alla projekt börjar med en idé. Kanske har ni i er förening eller byalag ett förslag som utvecklar er plats? Eller att ni sett resultatet av andra inspirerande leaderprojekt och vill driva ett eget? Börja med att skriva ner er idé och ta sen kontakt med oss så tidigt som möjligt.
Vad är det ni behöver tänka på för att söka stöd hos oss?

Fundera över följande punkter, så hjälper vi er idé vidare!

  • Är er idé lokalt förankrad? Projekt som finansieras av oss ska vara till nytta för många och efterfrågas av de som projektet berör.
  • Vem gynnas av projektet? Leaderprojekt ska gynna flera, ofta en bredare allmänhet.
  • Vilka aktörer ska samarbeta i projektet? Ett leaderprojekt måste alltid ske i samverkan, mellan privat, ideell eller offentlig sektor.
  • Är idéen nytänkande?
  • Är er idé socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar?
  • Fundera även över aktiviteter, målgrupp och budget.
  • Hur ska projektets resultat förvaltas och leva vidare?

Är det något mer ni behöver tänka på för att söka stöd hos oss? Titta gärna genom våra grundkrav och urvalskriterier. I vår strategi kan ni se våra mål, insatsområden och principer. Dessa behöver ni ha koll på för att se om er idé kan beviljas finansiering.

Steg 2

Skriva ansökan

När ni pratat med oss och er projektidé fått klartecken, är det dags att lägga in en ansökan i Jordbruksverkets system. Vi tar emot ansökningar löpande och fattar beslut om projektstöd cirka 6 gånger per år. Tänk på att både handläggningen och bedömningen från vår styrelse utgår från det som står i ansökan. Lägg därför tid på att så utförligt som möjligt beskriva alla delar i ansökan, så ökar era chanser för en mer effektiv handläggning.

Efter att ni skickat in er ansökan så får ni besked från oss vilket tillfälle er ansökan tas upp för beslut av vår LAG-styrelse. De utgår alltid från vår strategi och gör en poängbedömning på ert projekt. Får ert projekt ett godkänt beslut av styrelsen går ärendet vidare till Jordbruksverket som genomför den sista delen av handläggningen. Det är också Jordbruksverket som ger er det slutgiltiga beslutet om stöd.

Hittar ni inte det ni söker? Kontakta oss på kansliet eller titta in i Jordbruksverkets webbutik, där hittar ni bland annat blanketter som behövs för ansökan.

.

Steg 3

Genomföra

När ert projekt blivit prioriterat av vår styrelse, kan projektet starta, men det sker på egen risk fram till myndighetsbeslutet från Jordbruksverket kommit. Följ de aktiviteter, syfte och mål och den budget som ni fått beslut om. Var noga med att läsa genom alla villkor som står i ert beslut från Jordbruksverket.

Vi vill såklart att ni ska lyckas med ert projekt och finns med er genom hela genomförandet. Vi är aldrig längre bort än ett mejl, telefonsamtal eller möte!

Steg 4

Avsluta

Det är viktigt att ni håller koll på projektets slutdatum!
Innan ert slutdatum passerat ska ni ha genomfört alla aktiviteter, betalat alla utgifter och gjort en ansökan om slututbetalning i Jordbruksverkets e-tjänst.
I ansökan om slututbetalningen berättar ni också om hur ni nått era mål och vilka kostnader ni haft för projektet.

Vi på kansliet ger er gärna vägledning när ni slutredovisar ert projekt. När er slutredovisning blivit godkänd kommer slututbetalningen för projektet.