Urvalskriterier och Grundkrav

Urvalskriterier och grundläggande villkor. LAG-styrelsen fattar sitt beslut utifrån en poängbedömning
som grundar sig i våra urvalskriterier. Jordbruksverket fattar alltid det formella beslutet om stöd.

Hur bedöms ansökan?

När en ansökan är komplett, efter dialog med kansliet går den vidare till vår styrelse för bedömning. Styrelsen kontrollerar den och gör en bedömning hur ansökan lever upp till våra grundvillkor och urvalskriterier. Därefter tar de ett beslut. Ansökan kan då beviljas, avslås eller återremitteras. Även om en ansökan blivit beviljad från LAG-styrelsen, är det Jordbruksverket som fattar det formella och slutgiltiga beslutet. 

Vilka villkor gäller för genomförandeprojekt, samarbetsprojekt och förstudier?

Kika gärna genom grundvillkoren och våra urvalskriterier för genomförandeprojekt, samarbetsprojekt och förstudier.

Grundläggande krav för alla projektstöd under kommande programperiod 2023-2027

Stämmer projektets mål och aktiviteter överens med det som ryms i strategins insatser?

Projektets mål eller aktiviteter ska rymmas inom ett eller flera av våra tre mål och insatsområden och ska syfta till att nå målen och de utpekade insatsområdena som är listade som prioriterade. Syftet med det här grundvillkoret är att se till att projektets intentioner antingen i projektet eller efter ska leda till något av våra tre insatsområden.

Mål 1: En engagerad, välmående och medskapande befolkning för stärkt lokal utvecklingskraft
Mål 2: En attraktiv, hållbar och inkluderande livsmiljö – en plats att längta till
Mål 3: En stärkt lokal ekonomi med försörjningsmöjligheter och konkurrenskraftigt företagande

Gynnar ert projekt landsbygden i vårt leaderområde?

Syftet är att projektet ska bidra till utveckling av landsbygden i leaderområdet, vilket i sig är en förutsättning att beviljas projektstöd. Nyttan av projektet ska tillfalla vårt leaderområde och våra invånare. Den som äger projektet kan finnas på andra orter än i just vårt leaderområde, men nyttan av projektet ska tillfalla området för Leader Mittland Plus för att det ska vara aktuellt för stöd.

I vårt område gäller det landsbygdsområdena i Timrå, Ånge, Bräcke kommuner. I Sundsvall gäller det alla landsbygdsområden, förutom tätorten som är exkluderad. (Vilka områden i Sundsvalls kommun som betraktas som tätort definieras av statistiska Reg-SO-områden.)

Finns det samverkan med andra parter och över sektorsgränser?

Vi kontrollerar i ansökan om de grundläggande aspekterna av leadermetoden lokala initiativ, tillsammans och innovation finns i ansökan om projektstöd. Partnerskap över sektorsgränser är ett krav och med det menar vi att det finns någon form av samverkan mellan minst två av sektorerna ideell, privat och offentlig. Ansökan måste innehålla en trovärdig beskrivning vilka parter som samverkat i genomförandet av projektet och att minst en av dem finns i en annan sektor än den egna.

Är projektet ett lokalt initiativ med underifrånperspektiv?

Projektet testas mot grundvillkoret där lokala initiativ tillsammans och innovation också finns i ansökan. Lägsta nivån på lokalt initiativ och underifrånperspektiv är den eller de parter som har behov av projektet också är en del av projektet uppkomst. Antingen är initiativtagarna till projektet med själva och startar upp eller att en lokal idé fångats upp av en annan part som hjälper till att genomföra projektet tillsammans med initiativtagarna till projektet.

Är projektet lokalt nytänkande eller innovativt?

Projektet ska vara dokumenterat lokalt nytänkande eller ha innovativa inslag. Det är för att man vid ansökan om stöd ska kontrollera att de grundläggande aspekterna av leadermetodens lokala initiativ och innovation ska finnas i själva ansökan. En innovation eller nytänkande kan definieras som lärandeprocesser som leder till nya bättre lösningar eller skapar värde för samhälle, företag och individer. Ett projekt som söker stöd, ska ha som syfte att skapa utveckling, inte stödja befintlig verksamhet. Det ska finnas ett nytänkande i projektet och en tanke på hur projektet kan förmedla lärande till sin bygd eller deltagare. Den lägsta graden av nytänkande och är ett uppfyllt grundvillkor är att det framgår i projektansökan- att något likvärdigt inte genomförts på samma plats som tidigare.

Exempel på nytänkande

  • I ett lokalt perspektiv kan något beprövat vara nytt, dvs något görs eller testats redan på andra platser, men är nytt för den egna bygden.
  • Ett projekt som syftar till en återinvestering, såsom byte av tak eller inköp av en ersättningsprodukt, betraktas inte som nytänkande och kan inte beviljas projektstöd. Undantaget är i de fall där återinvesteringen är nödvändig för t ex en helt ny landsbygdsutvecklande verksamhet som inte är den verksamhet som bedrivs idag av sökande eller på den plats där investeringen ska genomföras. Till exempel kan byte av tak på en lada ha olika syften och därför bedömas olika. Om taket ska bytas för att sedan fortsätta användas till lagring av jordbruksmaskiner som tidigare betraktas det som en återinvestering för landsbygdsutveckling, och uppfyller därför inte grundvillkoret för projektstöd. Om bytet av tak istället syftar till att kunna ändra användningsområde för ladan och istället skapa ett museum för besökare betraktas projektet som nytänkande och syftar till allmän utveckling av landsbygden, och uppfyller då grundvillkoret för projektstöd.
  • En organisation som söker projektstöd för att bedriva samma verksamhet som idag, dvs har verksamheten som ordinarie uppdrag bedöms inte uppfylla grundvillkoret för projektstöd.
  • En organisation som söker projektstöd för att genomföra en idé där andra organisationer utanför projektets geografiska område har liknande verksamhet men inte inom det geografiska området uppfyller grundvillkoret för projektstöd.
  • En organisation som söker projektstöd ska testa en metod eller genomföra en idé som ingen annan jobbar med bedöms uppfylla grundvillkoret för projektstöd.

 

Stämmer projektet med leaderområdets övergripande principer? Bidrar projektet till Agenda 2030?

I projektansökan ska det gå att ser på vilket sätt projekteten stämmer överens med någon eller flera av strategins övergripande principer.

  • Hållbar utveckling
  • Likabehandling och icke-diskriminering
  • Jämställdhet mellan kvinnor och män

Syftet med det här grundvillkoret är för att se om projektet aktivt tar ställning och står bakom dessa tre principer. Genom att projektägaren aktivt tar ställning säkerställer vi att projektet inte strider mot de hållbarhetsprinciper som varje projekt måste stå bakom för att var aktuellt för stöd.

Agenda 2030 är en viktig del i strategin eftersom hållbarhetsmålen styr mot en hållbar framtid. Vilka hållbarhetsmål som ett projekt kan bidra till, kan vi på kansliet hjälpa till att vägleda inför en projektansökan.

 

 

Finns mätbara resultat?

I en projektansökan ska projektet beskriva mätbara resultat i sin ansökan och då med en beskrivning hur resultatet ska mätas och kunna följas upp efter projekttidens slut. Syftet med det här grundvillkoret är för att säkerställa att ett projekt har ett trovärdigt förväntat resultat och att det finns möjligheter att följa upp det efter att projektet är avslutat.

Lever resultatet vidare efter projekttiden?

I projektansökan ska projektet beskriva hur det förväntade resultatet ska förvaltas och leva vidare efter projektets avslut.

För att uppfylla grundvillkoret ska det finnas en trovärdig beskrivning hur projektet säkerställer att resultatet också bli kvar efter projekttiden och att projektägaren exempelvis har en plan för framtida drift i i den typ av projekt som avser investeringar och framtida näringsverksamhet.

Är den som söker projektstöd medlem i Leader Mittland Plus?

Vi är en ideell förening som verkar för landsbygdsutveckling genom leadermetoden. För att en organisation ska kunna ansöka om projektstöd behöver organisationen vara medlem hos oss och stå bakom vår förenings intentioner.

För att uppfylla grundvillkoret ska den organisation som ansöker om projektstöd betalat medlemsavgift, eller på annat sätt avtalat om att bli medlem i vår förening när en ansökan om projektstöd lämnas in till oss. Medlemskapet är per kalenderår och är också en förutsättning för att ansökan om projektstöd ska lämnas vidare till LAG-styrelse för beslut.